Baklažán vajcoplodý

Baklažán patrí medzi zeleninu, ktorá si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu obľubu. Ak sa detailne pozrieme na to čo táto zelenina obsahuje, tak sa tomuto nárastu u konzumentov nemôžeme ani diviť. Plody sú totiž mimoriadne bohaté na minerálne soli (fosfor, vápnik, draslík, horčík, železo, mangán), okrem bielkovín a trieslovín obsahuje aj na zeleninu neobyčajné množstvo vitamínu B. Konzumácia čerstvých plodov výrazne znižuje obsah cholesterolu v krvi. Okrem surovej konzumácií je baklažán mimoriadne vhodný na grilovanie, pečenie či ako príloha k rôznym druhom mäsa. Jeho využitie v kuchyni je naozaj široké.

.

Odrody pestované na permakultúrnej farme Majer v roku 2017:

 

  • Black beauty – Táto krásna odroda bola uvedená na trh už v roku 1910, vytvára krásne tmavofialové plody až 15 cm dlhé. Táto odroda je výborná na gril ale aj na konzumáciu v surovom stave.

.

Baklažán – Black beauty
  • Violeta lunga – Táto odroda sa pestuje po celom Taliansku a na severe Apenínského poloostrova aj vznikla. Plody sú neprehliadnuteľne pretiahnuté, tmavofialovej farby so zelenou stopkou a skvelej chuti.
Baklažán – Violeta lunga
  • Florence violet round – Ďalšia talianska odroda. Jedna z najkrajších odrôd baklažánov vôbec. Plody majú atraktívnu fialovú až levanduľovú farbu sú krátke a veľmi hrubé. Chuť plodov je na rovnakej úrovni ako ich estetická kvalita.
Baklažán – Florence violet round

Dostupnosť baklažánov august až október