Paprika ročná

Paprika ročná

Táto rastlina pôvodom z tropickej Ameriky patrí medzi najviac pestovanú zeleninu sveta. Vďačí tomu hlavne vynikajúcej chuti, ktorá ide ruka v ruke s enormným obsahom výživových látok. Rastlina vyniká hlavne obsahom vitamínu C, vitamínov A, B2, E a vysokým obsahom alkaloidov. Najhlavnejší zo všetkých alkaloidov je alkaloid Kapsaicín, ktorý je považovaný za jednu z najliečivejších látok naprieč celou rastlinnou ríšou.

.

Odrody pestované na permakultúrnej farme Majer v roku 2017:

.

California wonder – Stará obľúbená odroda vyšľachtená v Amerike už v roku 1928. Od jej vyšľachtenia vznikli a zanikli tisíce odrôd papriky, avšak California wonder si stále drží popredné miesto v sortimente sladkých odrôd papriky a bez problémov konkuruje aj najnovším odrodám. V preklade znamená “Zázrak z Kalifornie“. Plody tejto hrubostennej odrody sú vynikajúcej sladkej chuti predurčenej na priamy konzum. V konzumnej zrelosti sú plody zelené, avšak podobne ako pri iných paprikách s dozrievaním sa sfarbujú do červena

Paprika – California wonder

Calipso – Ďalšia so sortimentu sladkých paprík. Táto odroda so žltooranžovou farbou vyniká neobvyklou príjemnou sladkou arómou. Plody sú vhodné na priamy konzum, kuchynskú úpravu i na konzerváciu.

Paprika – Calipso

Ingrid – Táto odroda je charakteristická svojimi unikátnymi plodmi čokoládovej farby, ktoré sú mimoriadne sladké a šťavnaté. Okrem bežného využitia je táto odroda mimoriadne vhodná do zeleninových šalátov.

Paprika – Ingrid

Slovakia – Ako vyplýva z názvu jedná sa o Slovenskú odrodu. Je to veľmi plastická a univerzálna paprika. V konzumnej zrelosti má žltozelenú farbu a výbornú sladkú chuť, ktorá je sprevádzaná výraznou arómou. Jej univerzálnosť spočíva v tom, že plody sú vhodné na všetky spôsoby využitia. Od priamej konzumácie, cez konzervovanie až po sušenie.

 

PCR – Jedná sa o najstaršiu slovenskú odrodu. Plody sú zelenožlté, lesklé a majú pálivú chuť. Plody majú dlhý, kuželovitý tvar, zo strán sú mierne stlačené. Dĺžka plodov je okolo 113 mm. Plody slúžia na priamy konzum v technologickej

Paprika – PCR

 

Cetyna – Klasická bledozelená odroda papriky. Vyšľachtená z odrody PCR. Plody sú mierne kuželovité sladkej až slabo pálivej chuti. Pre svoju typickú chuť je na Slovensku veľmi obľúbená. Ako pri každej paprike sa odporúča konzumácia v surovom stave, kde si plody zachovávajú najviac vitamínov a iných užitočných látok.

Paprika – Cetyna

 

Jalapeňo – Táto veľmi známa čili paprička pochádza z Mexika a je vôbec najobľúbenejšou paprikou na americkom kontinente. Plody sú mierne štipľavej až štipľavej chuti. Zbierajú sa zelené, ale vplyvom dozrievania menia svoju farbu na červenú. Jalapeno papričky majú v kuchyni široké využitie. Okrem konzumácie v surovom stave, sú základom nespočetného množstva rôznych druhov omáčok, ale výborne sa hodia aj na nakladanie.

Paprika – Jalapeno

Beros – Paprika typu kozí roh. Plody úzkeho tvaru môžu dosiahnuť dĺžku až 20 cm. V období dozrievania majú červenú farbu, sú mierne pálivé a mimoriadne vhodné na nakladanie.

Paprika – Beros

Korál – Obľúbená feferónka alebo paprika čerešňového typu je na Slovensku pestovaná už od roku 1976. Silne pálivé okrúhle plody sú vhodné na nakladanie do sladkokyslého nálevu alebo na sušenie.

Paprika – Korál

De Cayenne – Celosvetovo obľúbená odroda pálivej papriky. Plody sú sýtočervenej farby, dlhé 7 až 10 cm so špicatým zakončením. Výborná odroda na priamu konzumáciu alebo ďalšie spracovanie. Vo svete je veľmi obľúbené tzv. cayenské korenie, ktoré sa vyrába pomletím usušených papričiek.

Paprika – De Cayenne

Evita – Sladká odroda jabĺčkového tvaru so žltobielou hrubou dužinou. Táto odroda je predurčená na nakladanie v sladkokyslom náleve, avšak výborná je aj v surovom stave.

Paprika – Evita