Fenikel obyčajný

Fenikel pochádza zo stredomoria, kde bol pestovaný už v časoch Rímskej ríše. Napriek jeho nevšedným zdravotným účinkom sa táto zelenina doposiaľ neudomácnila v slovenskej kuchyni. Toto konštatovanie je naozaj smutné, nakoľko fenikel svojimi pozitívnym účinkom na ľudské zdravie v mnoho prevyšuje všetky u nás bežne pestované druhy zeleniny.  V prvom rade je fenikel ideálnym liečivom pre všetkých, ktorí trpia tráviacimi poruchami, ako napríklad nadúvaním, pocitom preplneného žalúdka, zápchou a podobne. Jeho blahodarné účinky na tráviacu sústavu sú známe už cez 1000 rokov. Fenikel je ďalej účinný ako analgetikum, znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu, pôsobí protizápalovo či napomáha pri ženských problémoch.

V kuchyni je jeho využitie rôznorodé. Okrem využitia semien ako nezameniteľného korenia sú z fenikla výborné aj buľvy. Tie sa konzumujú surové, dusené, pečené, v polievke ako príloha k jedlu alebo v zeleninových šalátoch.

.

Odroda pestovaná na našej farme v roku 2017

.

  • Romanesco – Talianska odroda, ktorá vytvára až cez 500 g veľké buľvy bielej farby a sladkej chute. Vhodná na priamy konzum, do šalátov alebo na dusenie.

    Fenikel – Romanesco