Čierny koreň

Čierny koreň môžeme zaradiť medzi lahôdkovú zeleninu. Čerstvý koreň tejto rastliny chutná veľmi lahodne a naozaj vynikajúco. Okrem vynikajúcej chuti, je výnimočný aj obsah zdraviu prospešných látok obsiahnutých v tejto rastline.

.

Čierny koreň – Scorzonera hispanica, známy tiež pod názvom hadomor španielsky je veľmi starý druh zeleniny. V stredoveku ľudia používali výťažky z tejto rastliny ako ochranu proti morovej epidémií alebo ako liečivé sérum pri uštipnutí jedovatým hadom, odtiaľ pochádza aj názov hadomor.

Čierny koreň je ľahko stráviteľný a veľmi zdravý. Má vysoký obsah sacharidov s prevahou inulínu, čo je obzvlášť vhodné pre diabetikov. Z minerálov obsahuje draslík, fosfor, magnézium, vápnik, meď, sodík, železo a vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Napomáha pri liečbe reumatizmu, pri zápaloch podžalúdkovej žľazy, pri enzymatických poruchách a na odkašliavanie. Pomáha pri liečbe ekzémov a má močopudné účinky.

Koreň tejto rastliny má v kuchyni široké uplatnenie. Surový sa používa ako prísada do rôznych druhov šalátov alebo ako zeleninová obloha k jedlu. Dusený poslúži ako zdravá a ľahká príloha k mäsu či rybám. Taktiež sa môže použiť ako koreňová zelenina do polievok alebo vyprážať ako hlavné jedlo.

.

Čierny koreň