Kel

Pri tejto zelenine mnohých napadne iba nechutný, hustý prívarok zo školskej jedálne, počas obedovej prestávky na základnej škole. Ak ste však tento strastiplný zážitok neprekonali a v dospelosti neprivoňali k zdravému kelu, zaiste ste urobili obrovskú chybu. Táto zelenina je totiž jedna z najzdravších zelenín vôbec. Vymenovať všetky pozitívne vlastnosti kelu by bolo na dva veľké články, a preto spomeniem iba tie najdominujúcejšie. Kel predovšetkým vyniká vysokým obsahom vitamínu C, K a kyseliny listovej. Jedna z najlepších vlastností kelu je však veľký vplyv na znižovanie negatívneho cholesterolu v krvi, a tým pozitívne vplýva na celý kardiovaskulárny systém.

.

Odrody pestované na našej farme v roku 2017

Scarlet – Neskorá odroda kučeravého kelu. Produktom sú pekné dekoratívne fialové listy, ktoré sú významný zdrojom vitamínu C. Listy sa používajú do rôznych šalátov, do zeleninových oblôh alebo podobne ako špenát.

Kel – Scarlet

Lerchenzungen – Veľmi chutná stará nemecká odroda. Zelené listy vyzerajú ako keby viseli hore nohami. Ich využitie je podobné ako pri odrode Scarlet.

Kel – Lerchenzungen

Vertus 3 – Chutná francúzska odroda hlávkového kelu. Túto odrodu je možné aj skladovať a to najviac mesiac od doby zberu.

Kel – Vertus 3

Long Island – Najstaršia a najpopulárnejšia odroda ružičkového kelu. Pestuje sa už od roku 1890 a aj v dnešnej dobe moderných hybridov si tento prastarý kultivar zachováva svoju slávu. Vytvára malé chutné plody o veľkosti väčšej guličky, ktoré sa fantasticky hodia do polievok. Okrem toho môžu poslúžiť ako príloha k mäšu alebo do cestovín.

Kel – Long Island